“Detalji nisu samo detalji. Oni zapravo čine dizajn.”

Njegovo veličanstvo – prirodni kamen. Opšte je poznato da ništa ne može biti savršenije, moćnije, kvalitetnije, besprekornije… od onoga što priroda stvori, u ovom slučaju to su – mermer, granit i kvarc. Ove vrste prirodnog kamena nalaze svoju primenu u izradi izuzetnog nameštaja, a delikatni i jedinstveni komadi ovakvog nameštaja svakako su detalj koji čine dizajn upotpinjavajući svaki dom.

Prirodni kamen oplemenjuje svaki prostor

Prirodni kamen hiljadama godina koristi se kao građevinski materijali, ali i za izradu dekorativnih predmeta. Što stariji, to bolji – delić prirode u enterijeru obasipa vizuelnom magijom svaki prostor čineći ga idealnim ambijentom za stanovanje ili rad.

Kamen koji poreklo vodi iz prirode, uz najfniji način obrade – danas je nezameljiv deo svakog doma i radnog prostora. Može se koristiti na nebrojeno mnogo načina, a spoj je elegancije, autetičnosti i pre svega, neopozivog kvaliteta. Sve ono što dolazi iz drevnih vremena i što ima tradiciju, ekvivalent je za pouzdanost, raskoš i kvalitet. Primena prirodnog kamena može biti za izradu nameštaja, stepenica, fontana, šankova, ograda, radnih ploča, terasa, bazena, staza, fasada, kamina…izbori i varijacije na temu zaista su bezgranični. Ipak, pre nego što bilo šta uvrstimo u svoj život ili se odlučimo da u isto utrošimo vreme, pažnju i novac, neophodno je da budemo adekvatno informisani i da znamo nešto više o tome. Mermer, granit, kvarc – najzastupljenije su vrste prirodnog kamena. Ipak, koliko znamo o pomenutim darovima prirode koji i dan-danas nalaze svoju svrhu i primenu?

Mermer – besprekoran i elegantan

Na grčkom mermer (marmaros) znači blistavi kamen. U različitim kulturama mermer se izgovara na slične načine, ali kad god se pomene znači identičnu stvar – luksuz, prefinjenost, prestiž.

Mermer je metamorfna stena koja nastaje kada je krečnjak izložen toploti i pritisku metamorfizma. Mekan je i lako se može oštetiti, sastoji se uglavnom od kalcita i često sadrži druge minerale kao što su glina, kvarc, oksidi gvožđa i grafit.

Sve popularniji mermer je, kao sinonim za rafiniran stil, postao prvi izbor pri izboru nameštaja, ali i muza mnogim dizajnerima eksterijera i enterijera. Mermer je spoj tradicije i modernizma, što ga čini neodoljivim, poželjnim i neponovljivim.

mermer, granit, kvarc

Granit – tradicija i futurizam u jednom

Granit je magmatska stena nastala od magme duboko unutar zemljine kore. Važi za najtvrđi materijal i izrazito je otpornan na ogrebotine i toplotu, a njegova izuzetno mala poroznost čini ga izvrsnim materijalom za unutrašnju i spoljašnju primenu. Posebno je pogodan za kuhinjske stolove i podne obloge. Vekovima unazad koristi se u građevinarstvu, a njegova čar je što je istovremeno pouzdan i praktičan, ali i savršeno dekorativan.

Vrhunac kvaliteta – kvarc

Kvarc ima slična, ako ne i jača fizičko-mehanička svojstva od granita. Pogodan je za unutrašnju i spoljašnju primenu, u zavisnosti od vrste. Njegov prirodan neosporan kvalitet pruža brojne pogodnosti, čineći ga idealnim materijalom za kuhinjske ploče. Neporozan, neuništiv, kvarc sa sobom nosi kvalitet bez premca. Obradi kvarca, takođe, neophodno je pristupiti sa mnogo spretnosti, iskustva i pažnje, a ukoliko je obrađen na adekvatan način – nameštaj od kvarca postaje istinsko umetničko delo.

Informišite se i birajte pametno

Danas je tržište bogatije nego ikada različitim materijalima i primamljivim ponudama. Ipak, pristupačnost ne znači uvek i kvalitet, a upravo iz tog razloga bitno je da se dobro informišete o vrstama prirodnog kamena, ukoliko ovakav simbol raskoši i istančanog ukusa želite uneti u svoj životni ili radni prostor.
Birajte u zavisnoti od sopstvenog senzibiliteta, ali odluke donesite uz konsultaciju stručnog tima i profesionalaca. Ono što je lepo na oko nije uvek kvalitetno, pa čak ni zdravo – a imperativ savremene gradnje svakako je količina informacija koju možete dobiti, kao i precizno planiranje i mogućnost izbora. Prirodni kamen pruža vam, pre svega kvalitet, a zatim i garanciju da ste u skladu sa prirodom.